Türkiye’nin ilk özel Bankası olan ve Sakaryalılar tarafından kurulan Türk Ticaret Bankası Adapazarı Şubesi kaderine terk edildi.
TMSF SATAMIYOR
9 Mart 1913’te "Hacı Adem Beyzade İbrahim - Sipahizade Hamid ve Sürekâsı Adapazarı İslam Ticâret Bankası" adı ile "Eshamlı komandit şirket" şeklinde kurulan ülkemizin ilk özel bankası, 1937 yılında Türk Ticaret Bankası adını aldı. Bankacılık sistemindeki değişiklikler ve son olarak da TMSF tarafından el konulan banka şubesi, Marmara Depreminden sonar hiç hizmet vermedi. Adapazarı’nın göbeğinde bulunan Banka Şubesi, uzun süredir bakımsızlık nedeniyle yıpranmaya başladı. TMSF tarafından da satışı bir türlü yapılamayan Banka Şubesi’nin geleceği ise bilinmiyor.
ŞEHRE KAZANDIRILSIN Yüksek bedel istenmesi nedeniyle alıcısı da çıkmayan Banka Şubesi’nin tarihi binası konusunda bölge esnafı da değişik fikirler üretiyor. Burasının şehre kazandırılması gerektiğini ifade eden esnaflar, “Sakarya’nın değil, Ülkemizin bir sektörünün başlangıcına ışık tutan Türk Ticaret Bankası binası, sadece boş bir binadan ibaret değil. Burasının tarihi ve turizm açısından değeri olmalı. Şehrimize kazandırılmalı. Müze veya kültür binası olarak hizmet vermeli” diye konuştular.
KAYNAK . MURAT SOLMAZ - SAKARYA RADYO TELEVİZYON ADAPOSTASI GAZETESİ ...
Tasfiye Halinde Türk Ticaret Bankası A.Ş % 25 oranında iştirak ettiği " Alamsaş Alarko Ağır Makina Sanayii A.Ş" deki hissesini 3.200.000.00 YTL muhammen bedelle,
Çumitaş Makine İmalat ve Ticaret A.Ş deki % 0.52 hissesini,
TC Merkez Bankası A.Ş. deki % 0.108 hissesini,
Türkiye İş Bankası A.Ş. deki % 0.00.. hissesini,
Türkiye Halk Bankası A,Ş. deki % 0.00.. hissesini,
İ.M.K.B Takas ve saklama Bank A.Ş deki 0.049 hissesini,
Tüstaş Sınai Tesisler A.Ş deki % 1.67 Teklif Alma suretiyle satışa çıkardı.
Bankanın konuyla ilgili olarak gazetelerde çıkan ilanında, gerekli bilgilerin Bahçekapı Eski Genel Müdürlük Binasındaki Operasyon Müdürlüğünden alınabileceğini belirtiliyor
Soros'la birlikte Türkbank ihalesine girdim, bizde kalacak diye çok korktum
ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu'yla geçen gün İstanbul'da 800 milyon dolara aldığı Karayolları arazisi üzerine yapacağı "Zorlu Center"ı konuşmak üzere buluştuk.
Zorlu, girdiği ihalelerde yaşadığı heyecandan söz edince sordum: "O ihalelerde ortaya çıkan yarış biraz kumardaki heyecana benzemiyor mu?"
Zorlu, önce "Hiç kumar oynamadım" dedi, sonra yanıtladı: "Ticarette kumar oynamayı severim.Ticarette alınan riskler bir nevi kumardır.İhalelerde fiyatın yükselmesi de ticari kumarın sonucudur."
Söz ihalelerden açılınca Zorlu, eski Başbakan Mesut Yılmaz'la eski Devlet Bakanı Güneş Taner'i yargılanıp aklandıkları Yüce Divan'a götüren Türkbank'ın satışı olayını, yaşadıklarını anımsadı.
Dünyaca ünlü uluslararası spekülatör George Soros, o günlerde Türkbank ihalesine birlikte girmek üzere Zorlu Grubu'na öneride bulundu. Buna göre, Soros, Zorlu'nun Denizbank'ına (banka şimdi artık Dexia'nın) yüzde 30 ortak olacak, ihaleye Denizbank adına girilecekti.
Soros ve Zorlu'nun ekipleri incelemelerini yaptı, Türkbank için kafalarında 500 milyon dolarlık fiyat oluştu. İhaleye iki taraf adına Ahmet Zorlu girdi. Açık artırmanın ilk dakikalarında rakam 500 milyon dolara yükseldi.
Ahmet Zorlu'nun ilk kez Türkbank ihalesinde karşılaştığı Korkmaz Yiğit"kararlı alıcı" görünüyor, fiyatı yükseltiyordu. Zorlu hırslandı, Soros'la bağlantı kurdurup, 550 milyon dolara kadar çıkma vizesini de aldı.
Ancak, Korkmaz Yiğit yine durmadı. Zorlu ihalenin heyecanıyla 595 milyon dolara kadar çıktı. Zorlu, "595 milyon dolar" deyince, Korkmaz Yiğit mola aldı.
Bu kez Ahmet Zorlu telaşlandı, bacakları titredi: "500 milyon dolar düşünürken 595 milyon dolara çıktım.Allahım, inşallah ihale bizde kalmaz."
5 dakikalık mola süresi Ahmet Zorlu'ya öylesine uzun geldi ki, "Korkmaz Yiğit artık fiyatı yükseltmeyecek, Türkbank bizde kalacak" telaşına düştü. Derken, Korkmaz Yiğit kapıda göründü, gelip ihale masasındaki yerini aldı ve rakamı yükseltti: "600 milyon dolar."
Zorlu, derin bir oh çekti...
Soros'la Zorlu, Türkbank'ı alabilseydi, Denizbank'la birleştirecekti. O zamanlar çok iyi bir marka olan Türkbank adıyla yollarına devam edeceklerdi. Çünkü, o günlerde Denizbank, Zorlu'nun Dexia'ya 3 milyar dolarlık toplam değer üzerinden sattığı büyüklüklere henüz ulaşmamıştı...
Ahmet Zorlu, kendisine o günlerin heyecanını yeniden yaşatan bu ihale anısını aktardıktan sonra iç çekti: "Türkbank'ı almış olsaydık, Türkiye'nin çok önemli banka markası yoluna devam ederdi..."
Türkbank ihalesi Korkmaz Yiğit'te kaldıktan sonra altından başka ilişkiler çıktı... Ortaya çıkan tartışma ve bilgiler, Mesut Yılmaz'la Güneş Taner'i Yüce Divan'a kadar götürdü.
Türkbank da 1999 sonunda başlayan süreçte kapatılıp, bankacılık tarihindeki yerini aldı. Korkmaz Yiğit ise elindeki Bankekspres'i de krize kurban verip, "banka batıran patron" olarak hapse girip-çıktı...
Soros-Zorlu ikilisi alabilseydi, Türkbank bugünlere kadar ayakta kalabilir miydi?
Denizbank'ın bugün geldiği nokta, Dexia'nın aldığı fiyat, sorunun yanıtını ortaya koyuyor... ...