Ana Sayfa   Haberler
Son Mesaj - Gorüntülenemiyor
Yaygaları Görmek İçin Üye Olmalısınız.

Haberler

Haberler->Genel Ekonomi Haberleri->ÖZEL GÜVENLİK ŞİRKETLERİ YABANCILARA SATILIYOR   
ÖZEL GÜVENLİK ŞİRKETLERİ YABANCILARA SATILIYOR

 Özel Güvenlik Yasası’nın çıkmasının ardından, çok sayıda yabancı firma gözünü Türkiye’ye dikti. İspanyol Securatias şirketi, Türk firmalarını birer ikişer satın alıyor. Bir çok önemli kuruluşun güvenlik hizmeti Securatias’a geçti. AKP Ankara eski il başkanı Özer de şirketini 2.7 milyon dolara İspanyollara satmıştı.

Birkaç yıl öncesine kadar sadece birkaç firmanın faaliyet gösterdiği özel güvenlik şirketlerinde, yabancı ilgisi de son yıllarda arttı. Suç oranlarında yaşanan artışla beraber gündeme gelen özel güvenlik sektöründe Securatias adlı İspanyol şirketinin adı öne çıkıyor. Securitas, birçok kamu ve özel şirketin güvenlik hizmeti veren Türk firmalarını birer ikişer satın alıyor. Sayıları yaklaşık 2 bini bulunan güvenlik şirketlerinde 300 bini aşkın güvenlik görevlisi çalışıyor. Yasaya göre sicili temiz asker ve polis emeklisi bir kişi, yaklaşık 14 bin YTL harcayarak özel güvenlik şirketi kurabiliyor. Yabancı kişilerin özel güvenlik şirketi kurabilmesi ve yabancı şirketlerin Türkiye’de özel güvenlik hizmeti verebilmesi ise karşılıklılık esasına tabi olarak yürütülüyor.

İSPANYOL SECURATİAS
AKP Ankara eski il başkanlarından Hasan Gazi Özer, sahibi olduğu DAK Güvenlik Şirketi Telekom, TOBB ve AKP Genel Merkezi’nin güvenliğini sağlıyordu. Özer, firmasının büyük orandaki hissesini bir süre önce Securatias’a 2.7 milyon dolara sattı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) güvenliğini de MET Grup adlı şirket yapıyor. Ancak, Securatias şirketi MET grubunu da geçtiğimiz günlerde satın aldı. İki eski emniyet müdürü ile Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk’ün birlikte kurduğu KARE Güvenlik Şirketi de İstanbul Esenler Otogarı ile Metrocity gibi alışveriş merkezlerinin güvenliğini aldı. Aynı Securatias şirketi KARE Güvenlik şirketini de satın alarak portföyünü genişletti.

 

LİMANLARI DA ALACAKLAR
Pentagon elektroniğin güvenliğini sağlayan ve Türk vatandaşı Joseph Ventura’nın müdürü olduğu Grup 4 isimli bir yabancı şirket İstanbul’daki tüm silahlı para nakil işlemlerini yapıyor. Bir denizci emekli albayın kurduğu ETKİN adlı güvenlik şirketi de ISS adlı bir şirkete satılmak üzere. Securatias, MET Grup ile Etkin Grup Denizcilik Müsteşarlığı tarafından uluslar arası liman alanları ve tekne güvenliği belgesi aldı. Üç güvenlik şirketinin bu belgeyi, özelleştirme yoluyla yabancılara satılan limanların güvenliğini sağlamak amacıyla aldığı belirtildi. Hava alanlarının güvenliğini sağlayan Tepe Güvenlik Şirketi’nin de yabancılarla pazarlık halinde olduğu ileri sürüldü.

 

2,5 MİLYAR DOLAR
Özel güvenlik sektörü, 2.5 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Türkiye’de Özel Güvenlik Hizmetleri’ne ilişkin 5188 Sayılı Kanun, 7 Ekim 2004’te yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte 1983’te çıkan Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanmasına ilişkin 2495 Sayılı Kanun, yürürlükten kalktı. Eski kanuna tabi olarak göreve başlayan 57 bin özel güvenlik personelinin görev süresi beş yıl uzatıldı. Yeni yasadan sonra 600 yeni güvenlik şirketi kuruldu. Yasaya göre özel güvenlikçi olabilmek için İçişleri Bakanlığı’nın düzenlediği özel güvenlik sınavını aşmak gerekiyor. Sınavın sorularını Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı hazırlıyor. Sınav komisyonu başkanlığını da İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı yapıyor. Adayları sınava hazırlayan ve sınav hakkı tanıyan özel güvenlik okullarında üç hafta süren eğitimde 120 saat ders veriliyor. 90 saat müfredat, 30 saat silah eğitimi yapılıyor. Silahsız güvenlikçiler, bu derse katılmıyor. Lise mezunu olmayanlar, silah kullanamıyor. Ortaokul mezunları, silah eğitimi de silahlı görev de yapamıyorlar. Yine yasaya göre, özel güvenlik şirketi ya da okullarında emniyet mensuplarının yer alması zorunlu. Bu nedenle gönüllü emekliye ayrılan yüzlerce emniyet müdürü Özel güvenlik okullarında ders veriyor. Eski MİT ve ordu mensupları da en az Emniyetçiler kadar bu sektörde aktif bulunuyor. MİT İstanbul eski Bölge Müdürü Nuri Gündeş'in "Panter" adlı şirketi piyasanın en çok iş yapanlarından. Emekli Orgeneral Çevik Bir de "Homeland Security" adlı bir güvenlik şirketi kurdu. MİT eski müsteşarı Sönmez Koksal da Secura isimli firma ile sektörde faaliyet gösteriyor.

 

KONU MECLİS’TE
MHP Balıkesir milletvekili Ahmet Duran Bulut, konuyu TBMM’de gündeme getirdi. “Kişi başına karı bu kadar az olduğu halde, bu sektörü yabancıların Türkiye’de bu sektöre göz dikip böylesine iştahlı bir şekilde satın almalarının sebepleri ne olabilir?” diye soran Bulut, ‘’Yabancılar, Türkiye’de bütün liman, hava alanı, banka, şirket, baraj, garaj, santral, fabrika ne varsa bunları satın alıp bunların güvenliklerini sağlayan şirketleri satın alıyorlar. Türkiye’nin Telekom’u güvenliği, ticaret odalarının, TOBB’un yani şirketlerimizin bütün güvenlikleri yabancılara teslim edilmiş durumda. Havaalanlarından Türkiye’ye girenler, limanlarda Türkiye’ye inen mallar, Türkiye’ye giren çıkan, uçan, kaçan yabancıların kontrolünde. Para kazanmadıkları bu sektörde neden giriyorlar. Çünkü bu bilgiye sahip olacak, yarın bu bilgiyi satacaklar’’

KAYNAK = GAZETEPORT - ANKARA - YUSUF SAHİCİ  




Gönderen TAYYAR ÇEVIKKAYA, Salı, 22 Ocak 2008 15:57, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2004-2006 mkportal.it

MKPortal ©2003-2006 mkportal.it